14 Ekim 2013 Pazartesi

İSTİKLÂL MARŞI TAHLİLİ


Bu bölümü en azından bir defa okuyun. En altta verdiğim bağlantıdan Mehmet Akif Ersoy'un hayatını okuyun. İstiklâl Marşı her öğrenci tarafından ezbere bilinmelidir. 

İSTİKLÂL MARŞI TAHLİLİ

1.Bölüm
Şair, bu bölümde Türk milletine seslenmektedir. Bu toprakların evladı olan son fert hayatta olduğu müddetçe bayrağın dalgalanacağını yani özgürlüğün, bağımsızlığın devam edeceğini söylemektedir. Bayrak sahiplenilmektedir.


2.Bölüm
Şair, bu bölümde bayrağa seslenmektedir. Kişileştirme sanatından yararlanarak bayrağa yüzünü asmamasını söylüyor. Türk ulusunun kahraman bir ulus olduğu hatırlatılarak böyle bir ulusa gülümsemek gerektiği belirtiliyor. Eğer bayrak, ulusa gülmezse vatanın bağımsızlığı içim dökülen kanların helal olmayacağını bildiriyor. Allah’a inanan Türk milleti için bağımsızlığın hak olduğu dile getiriliyor.

3.Bölüm
Türk ulusu her zaman özgür yaşamıştır. Onun elinden özgürlüğünü almayı düşünenlerin ancak deli olabileceğini söyleyen şair, bu düşüncede olanlara şaşırmaktadır. Burada Türk milletinin özgürlüğünü elde etme konusundaki azmi, bir sele benzetilmektedir. Sel, nasıl ki önüne çıkan bütün her şeyi sularına katarsa, önünde engel tanımazsa Türk ulusu da özgürlüğüne engel olan her şeyi aşar ve ne pahasına olursa olsun özgürlüğe kavuşur.

4.Bölüm
Batı, teknikte ne kadar ilerlemiş olsa da Türk milletinin de imanı/başarmaya karşı inancı çok fazladır. Batılı devletler (1.Dünya Savaşında Türklerle savaşan İngilizler, Fransızlar, İtalyanlar, Yunanlılar) bir köpek bir vahşi hayvan gibi istediği kadar ulusun. Türk evladı bu ulumadan korkmamalıdır çünkü Türklerin inancı büyüktür. Şair, Batı’nın medeniyetini tek dişi kalmış bir canavara benzetmektedir.

5.Bölüm
Şair, bu bölümde “Arkadaş” derken kendi milletinden insanlara seslenmektedir. Vatan topraklarına alçak insanların gelmesine izin verme, vatanın için mücadele et; gerekirse bedenini,canını feda et; yeter ki düşmanların bu utanmazca saldırıları dursun. Ey Türk evladı, umudunu yitirme. Allah’ın sana vadettiği günlerin gelmesi yakındır.

6.Bölüm
Türk evladı bu toprakların değerini düşünmeli ve ona göre hareket etmelidir. Vatan sıradan bir toprak parçası gibi algılanmamalıdır. Toprağın altında bulunan şehitler (şehitler yıkanmadan ve kefenlenmeden üstlerindeki kıyafetleriyle şehit düştükleri yere gömülürler) sen bu vatanın değerini bilmezsen incinir. Şair, böyle diyerek şehitlerin ölmezliğine de gönderme yapmaktadır. Küçük hesaplar peşinde koşarak cennete benzer vatanı kimseye verme.

7.Bölüm
Vatan, cennete benzetilmiştir. Bu cennet vatanın uğruna herkesin gerektiğinde fedakârlık yapması gerektiğini söylüyor. Toprağımız için o kadar çok kişi şehit olmuştur ki toprak sıkılsa şehitler (=şüheda) fışkıracaktır. Şair, burada abartma (mübalağa) sanatından da yararlanmıştır. Şair, Allah, canımızı ve en sevdiğimiz kişileri alsa da vatanımızı sonsuza kadar yaşatsın ve bizleri bu vatandan ayırmasın temennisindedir.

8.Bölüm
Şair, Allah’a yakararak tek isteğinin ibadet yerlerine (camiler, mescidler ) düşman ayaklarının basmaması olduğunu söylüyor. Ezanların susmamasını, ezan seslerinin kıyamete kadar vatan topraklarında yankılanmasını dilemektedir.

9.Bölüm
Allah, bu duamı kabul eder de vatanımı hep özgür topraklar kılarsa ben de coşkuyla, bütün toprak parçalarımla secdeye giderim. O zaman ruhum mutlu olur. Hayatta olmam ya da olmamam bu durumu değiştirmez.

10.Bölüm
Şair, bayrağa seslenerek bağımsız bir ülkenin bayrağının dalgalanmayı hak ettiğini söylemektedir. Kanlarımız bu bağımsız ve özgür vatan için helaldir. Kıyamete kadar esaret Türk milletine ve o milletin bayrağına yakışmaz. Onun hakkı özgürlük (hürriyet) ve bağımsızlıktır. (istiklal)

 İstiklâl Marşı şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un hayatını  buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Bu bağlantıdan İstiklâl Marşı okunuşuna dair bir örnek dinleyebilirsiniz. Tıklayın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder